In istoria Piadinei romagnole, aceasta apare descrisa ca fiind o paine nedospita, coapta pe lespezi infierbantate, inca din anul 1200 i.Hr., preparata de catre etrusci si preluata de catre romani. Piadina a fost consumata in Evul Mediu si in Renastere. Dupa cucerirea Etruriei de catre romani, multe retete au fost inglobate in traditia romana, printre acestea fiind si Piadina, care a inceput sa fie consumata si in Roma antica, in ambientele cele mai rafinate.
Piadina supravietuieste pana in Evul Mediu cand, din cauza taxelor pe paine si a percentualelor de grau ce trebuiau platite nobililor, painea a devenit tot mai putin consumata in favoarea piadinei care putea fi preparata si cu faina din alte cereale neimpozitate. In perioada Renasterii consumul piadinei a scazut, dar a ramas totusi simpla mancare a taranilor si a oamenilor saraci care nu puteau sa isi permita mai mult si trebuiau sa se multumeasca cu produsele pamantului. (Sursa: lapiadina.ro)
Astazi piadina este consumata in special in Romagna, dar si la Cluj ca aperitif la nunta :)))